De permanente collecties

Prehistorie en Oudheid tussen de Samber en de Maasvallei

IMG_8957

Het CEDARC heeft zijn collecties voornamelijk opgebouwd dankzij zijn eigen opgravingen, die sinds 1980 in de zuidelijke regio van de Entre Sambre-et-Meuse zijn uitgevoerd. Ze worden gepresenteerd samen met andere uitzonderlijke stukken uit de regio, uitgeleend door gerenommeerde instellingen zoals het Museum van Brussel, het Museum/Société archéologique de Namur, de Société royale d'Archéologie de Charleroi...

Ook andere archeologische verenigingen en organisaties zonder winstoogmerk (Les Forges Saint-Roch, Amphora, Archéophil, enz.), waarvan de meeste nu verdwenen zijn, hebben in de regio opgravingen verricht en hun vondsten in het Museum gedeponeerd. U vindt al deze ontdekkingen in de zaal over regionale archeologie. Deze kamer werd volledig gerenoveerd in 2021. 

De collecties bestrijken vrijwel de gehele periode waarin de mens in de regio aanwezig was, van de prehistorie tot het einde van het Gallo-Romeinse tijdperk. Het Musée du Malgré-Tout presenteert de oudste voorwerpen die in de regio zijn gevonden, waaronder de uitzonderlijke Neanderthaler tand van Couvin (46.000 jaar oud), maar ook prachtige vondsten uit het neolithicum, de bronstijd, de ijzertijd of uit de Gallo-Romeinse heiligdommen en villa's in de regio.

Het museum, erkend voor zijn expertise, is de bewaarplaats en het conservatiecentrum geworden van alle ontdekkingen die in de streek van Couvin, Doische en Viroinval zijn gedaan.

 

 

De galerij van de evolutie van de mensheid en haar technieken in de prehistorie

IMG_8965

De collecties zijn ook uitgebreid door permanente depots en schenkingen van lokale personen en verenigingen

Ons vormatelier heeft het ook mogelijk gemaakt een aantal uitzonderlijke stukken te reproduceren ter illustratie van de evolutie van de mensheid en haar technieken in onze galerij van de evolutie van de mensheid en haar technieken in de prehistorie.

 

Onze collecties reizen

Sommige stukken uit de Cedarc-collecties worden uitgeleend aan verschillende tijdelijke tentoonstellingen. U kunt ze hier ontdekken.
Wij bieden ook 4 tijdelijke tentoonstellingen te huur aan. Ze toeren door heel Europa.

Contact

Musée du Malgré-Tout

Stationstraat 28

5670 Treignes


secretariat@cedarc-mmt.be

+32(0) 60 39 02 43

+32(0) 60 39 04 70


Met de steun van de CGT

8b1258ef398850477dc0fbf11975d5c4