Het Prehistorisch Park

Overblijfselen en habitats van de eerste volkeren in het Parc de la Préhistoire
De jager-verzamelaars uit de prehistorie, nomadisch of semi-sedentair, lieten een veelheid aan overblijfselen achter, waaronder sporen van woningen. Deze zijn vaak onduidelijk en moeilijk te interpreteren. Ze omvatten wigstenen die werden gebruikt om een tent tegen de grond te houden, bestrating, ingestorte ‘muren’ en daken.
Het is vooral door een opeenstapeling van voorwerpen in een min of meer soms met een stapel resten op de plaats van de muren, kunnen we het bestaan van een prehistorische habitat vermoeden.
Met de best bewaarde overblijfselen kunnen prehistorici zich een voorstelling maken van deze vroege gebouwen. Hun plattegronden suggereren een of meer mogelijke vormen.
Door ze te vergelijken met etnografische voorbeelden van woningen van nomadische of semi-sedentaire volkeren uit de 19e en 20e eeuw, is het mogelijk om reconstructies voor te stellen en een voorstelling te maken van het verdwenen meubilair.
Gelegen aan de achterkant van het museumWat je zult zien in het park van de prehistorie moet eerder gezien worden als evocaties dan als reconstructies: het onbekende, en dus het imaginaire, speelt een aanzienlijke rol…
De eerste prehistorische nederzettingen in Europa
Van de eerste bewoners van Europa (Homo erectus) tot de Cro-Magnon mens (Homo sapiens) nodigen we je uit om de woningen van deze voorlopers van de architectuur te ontdekken.
Het Prehistorie Park, gewijd aan de openluchtgebouwen van prehistorische jager-verzamelaars heeft zes voorbeelden van paleolithische woningen. Het gaat om Pont-de-Lavaud in Eguzon (Indre, 1.200.000 BP), Cerisier (Dordogne, 18.000 BP), Méziritch (Oekraïne, 16.000 BP), Plateau Parrain (Dordogne, 15.500 BP), Gönnersdorf (Rijnland, 12.700 BP) en Closeau (Hauts-de-Seine, 12.500 BP).
Tijdens de zomer kun je het geluk hebben ons team te zien werken aan de reconstructie van de nederzettingen Gönnersdorf en Pont de Lavaud. Le Closeau is al herbouwd tijdens het Archeologiefestival van 2016.
