ardenne
Musée du Malgré-Tout
Musée du Malgré-Tout
logo
Drop-Down Navigation: Touch-Friendly and Responsive demo by Osvaldas Valutis

Prehistorisch Park

park

De volkeren uit de prehistorie, nomadisch of semi-sedentarisch waren jagers en plukkers ; ze hebben tal van sporen achtergelaten; deze sporen zijn meestal moeilijk te vinden en te interpreteren; het zijn bijvoorbeeld hoekstenen die dienden om zeilen van tenten aan de grond te houden, vloeren, "muren", ingestorte daken. Het is vooral door een opeenstapeling van objecten in een min of meer beperkte ruimte dat men een prehistorische woning kan ontdekken; men kan de omheining ervan soms situeren door opeenstapelingen van stenen.

park

Door de best bewaarde overblijfselen te analyseren kunnen vorsers zich de prehistorische woningen inbeelden. De grondplannen geven meestal een of meerdere indelingen aan. Door die te vergelijken met etnografische voorbeelden van woningen van nomadische of semi-sedentarische volkeren van de XIXste of XXste eeuw kan men reconstructies voorstellen alsook wat verloren ging. Wat u gaat zien moet u eerder beschouwen als een evocatie dan een reconstructie : het deel van het onbekende is zo groot dat de verbeelding een grote rol speelt...

park

U kan de woningen ontdekken gemaakt door de voorvaders van de architectuur, van de eerste bewoners van Europa (Homo erectus) tot de Cro-Magnon mens (Homo sapiens). Het park van de prehistorie in open lucht met zijn namaak prehistorische woningen van de jagers en plukkers bevat zes reconstructies van paleolithische woningen. Het gaat om de sites van Pont-de-Lavaud te Eguzon (Indre, 1 200 000 BP [before present]), van "Le Cerisier" (Dordogne, 18.000 BP), van Méziritch (Oekra├»ne, 16 000 BP), van de Plateau Parrain (Dordogne, 15.500 BP), van Gönnersdorf (Rijnland, 12.700 BP) en van Closeau (Hauts-de-Seine, 12500 BP).