ardenne
Musée du Malgré-Tout
Musée du Malgré-Tout
logo
Drop-Down Navigation: Touch-Friendly and Responsive demo by Osvaldas Valutis

De permanente collecties

salle permanente

 Prehistorie en Oudheid
tussen de Samber- en de Maasvallei

Het CEDARC heeft zijn collecties hoofdzakelijk opgebouwd door eigen opgravingen, die sinds 1980 in de zuidelijke streek van Entre Sambre-et-Meuse worden uitgevoerd. Ze worden tentoongesteld samen met andere uitzonderlijke stukken uit de streek en in bruikleen van gerenommeerde instellingen zoals het Museum van Brussel, het Museum/Société archéologique de Namur, de Koninklijke Oudheidkundige Vereniging van Charleroi, enz. Andere archeologische verenigingen en vzw's (Les Forges Saint-Roch, Amphora, Archéophil...), waarvan de meeste zijn verdwenen, hebben eveneens opgravingen verricht in de streek en hun vondsten in het Museum gedeponeerd. U vindt al deze ontdekkingen in de zaal over regionale archeologie. Deze kamer werd volledig gerenoveerd in 2021.

object van onze collecties
object van onze collecties

De collecties gaan over vrijwel de hele periode waar de mens aanwezig is geweest in de regio, van de prehistorie tot het einde van de Gallo-Romeinse tijd. Het Museum van Malgré-Tout toont de oudste objecten gevonden in het gebied, waaronder de uitzonderlijke tand van de Neanderthaler van Couvin (- 46 000 jaar), maar ook prachtige vondsten uit het Neolithicum, de Bronstijd, de ijzertijd of van Gallo-Romeinse heiligdommen en villae in het gebied. Het museum, dat bekend staat om zijn deskundigheid, is de bewaar- en conserveringsplaats geworden voor alle ontdekkingen die op de entiteiten Couvin, Doische en Viroinval zijn gedaan.

objet de notre collection
objet de notre collection
objet de notre collection
objet de notre collection
objet de notre collection
objet de notre collection
objet de notre collection
galerij

De galerij over de evolutie

De collecties werden ook verrijkt door de permanente uitleningen en giften van particulieren en lokale verenigingen. In onze gieterij (werkplaats) werden tal van uitzonderlijke stukken gekopieerd die de evolutie van de mensheid en technieken tonen in onze galerij over de evolutie van de mensheid en technieken in de prehistorie.

fete

 Uitgeleendestukken

Sommige stukken van de CEDARC collecties zijn uitgeleend aan verschillende tijdelijke tentoonstellingen. U kan die hier ontdekken.
Wij bieden ook 4 tijdelijke reizende tentoonstellingen te huur aan. Ze toeren door heel Europa.